Szkoła Podstawowa nr 8 w Rzeszowie

e-mail: sekretariat@sp8.resman.pl
www: sp8.resman.pl
Data wydruku: 2024-05-10 08:21:50

Aktualności

LEGIONELLA - zminimalizowanie prawdopodobieństwa wystąpienia zakażenia mikrobiologicznego

W związku zaistniałą sytuacją dotyczącą zakażeń wywoływanych przez bakterie z rodzaju Legionella w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa wystąpienia zakażenia mikrobiologicznego Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny zaleca podjąć odpowiednie kroki.

1. Właściwa konserwacja i utrzymanie odpowiedniej temperatury w punktach wypływu wody z kranu i w podgrzewaczach wody poprzez:

  • Zapewnienie i utrzymanie, w punktach wypływu wody z kranu, temperatury wody co najmniej 55°C.
  • Utrzymanie temperatury wody powyżej 55°C może zmniejszyć prawdopodobieństwo namnażania się bakterii z rodzaju Legionella.
  • Zapewnienie i utrzymanie w podgrzewaczach wody co najmniej 60°C.
  • Dodatkowo podgrzewacz po dłuższym okresie nieużytkowania powinien być opróżniony z wody i poddany zabiegom czyszczenia, zgodnie z instrukcją producenta.

2. Płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych wody ciepłej i zimnej.

  • Płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych powinno odbywać się z uwzględnieniem możliwie jak największej liczby punktów wody (np. kranów, pryszniców). Ze względu na wielkość obiektów i ciśnienia wody w instalacjach może być konieczne płukanie prowadzone w poszczególnych obszarach np. na piętrach, w pionach, pokojach.
  • Celem płukania wewnętrznych systemów wodociągowych jest wymiana wody na świeżą, zapewnienie właściwej temperatury wody w punkcie czerpalnym (co najmniej 55°C dla wody ciepłej, poniżej 20°C dla wody zimnej) oraz utrzymanie na odpowiednim poziomie stężenia środka dezynfekcyjnego we wszystkich punktach (w przypadku stosowania dezynfekcji chemicznej).
  • Wskazane jest także płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych wody ciepłej, o ile to możliwe, tak długo, aż woda wypływająca z punktu jej wypływu osiągnie maksymalną temperaturę.
  • Ponadto podczas płukania należy zachować ostrożność i zminimalizować rozpryskiwanie wody oraz powstawanie aerozolu wodnego.

3. Właściwe zarządzanie i utrzymywanie urządzeń i wewnętrznego systemu wodociągowego pod kontrolą w celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego 

  • Dokonywanie przeglądów stanu technicznego wewnętrznych systemów wodociągowych, ze szczególnym uwzględnieniem: doboru wielkości systemu do aktualnych potrzeb, szczelności przewodów, wzajemnej izolacji przewodów ciepłej i zimnej wody (ryzyko schładzania ciepłej wody i ogrzewania zimnej), stanu technicznego podgrzewacza wody, utrzymania odpowiedniej temperatury wody ciepłej, sprawdzania stężenia środków dezynfekcyjnych (w przypadku obiektów, w których stosowana jest dezynfekcja chemiczna).
  • Kontrolowanie temperatury wody wypływającej z podgrzewacza oraz w poszczególnych punktach jej wypływu z kranu (zarówno ciepłej, jak i zimnej wody).